Nederlands
Francais
Englisch
Espanol

Omgeving                                            onderaan deze pagina een impressie van de omgeving

Flora en fauna
Het gebied is een paradijs voor vogels en vogelaars. De lammergier, vale gier, steenarend, wouw, buizerd, havik en sperwer komen voor. Ook allerlei soorten amfibieën komen er voor. Mooi is de begeleiding in juli en augustus door vlinders in de Gorges de la Frau, waaronder koninginnenpages, koningspages, Apollovlinders, morgenrood en allerlei soorten blauwtjes. Orchideeën, wilde gentiaan, wilde digitalis, wilgenroosje en hemelsleutel maken deel uit van de 3300 plantensoorten die voorkomen in de Pyreneeën.

Stadjes, steden en bezienswaardigheden
Veel foldermateriaal is bij ons in de receptie voorhanden, een greep uit de vele mogelijkheden:

Stadjes met weekmarkten
Ondermeer: Ax-les-Thermes (bekend om z'n warmwater bronnen), Mirepoix, Quillan, Limoux, Foix, Espéraza.

Wijde omgeving

Andorra
Ligt op iets meer dan één uur rijden van de camping.

Het gebied waar de camping zich in bevindt behoort tot de streek Languedoc Roussillon bekend om zijn vele (wijn)domaines. Verder hebben wij een aantal autoroutes die zeer de moeite waard om een indruk te krijgen van de omgeving.

Le Train Jaune (het gele treintje): een toeristisch bergtreintje dat vanuit Latour-de-Carol vertrekt door de Gorge de la Tête naar Villefracnche, een oud, maar nog intact vestingstadje. Geniet van de spectaculaire uitzichten!

Bezienswaardigheden
De grotten van Niaux waar bijna 11.000 jaar oude tekeningen te zien zijn van paarden en bizons. Een aantal voetafdrukken van de tekenaars is nog te zien. Ook de Grotte de la Vache, de Grotte de Bédeilhac en de Grotte de Lombrives zijn zeer de moeite waard. Het schitterende Parc pyrénéen de l’Art préhistorique bij Lacombe is geheel gewijd aan de grottenkunst.

Bezoek de Katharenburchten zoals de Montségur, Puivert of Peyrepertus.

En leuk voor de kinderen: het wolvenpark in Orlu, De vlindertuin in Lesparrou, de bamboetuin in Lapenne, het Dynosaurusmuseum in Espéraza, de vogelshow in Lordat, het middeleeuws themapark in het kasteel van Chalabre.

De geschiedenis van de Katharen
Sinds de twaalfde eeuw drukt de geschiedenis van de Katharen (ook wel ketters genoemd) een belangrijk stempel op het gebied. De ideeën van de Katharen botsten met die van de katholieke kerk. De pogingen van de paus om de Katharen te bekeren, liepen op niets uit. Dat leidde begin dertiende eeuw tot de zeer bloedige kruistochten en de inquisitie tegen de Katharen. De massaslachting in Montségur in 1244, waarbij 225 Katharen op de brandstapel de dood vonden, betekende het einde van het Katharisme. Daarna hield men alleen in Montaillou en omgeving nog vast aan het Kathaarse geloof, totdat de inquisitie in 1320 ook hier schoon schip maakte. De inquisiteurs maakten zeer precieze verslagen van de verhoren van de inwoners van Montaillou, een ketters dorp in de Pyreneeën 1294-1324, en omgeving. De verslagen waren zo nauwkeurig dat ze in de jaren zeventig dienden als basis voor een fascinerende, en later wereldwijd vertaalde, reconstructie van het dagelijkse leven van de dorpelingen in die tijd. Camping les Sapins biedt een fraai uitzicht op Montaillou. De restanten van de oude burcht zijn ’s avonds mooi verlicht, evenals het gerestaureerde kerkje bij het oude kerkhof. De huidige bewoners zijn allemaal afstammelingen van de Katharen, zo blijkt uit de namen op de grafstenen…

De burchten
Carcassonne was de belangrijkste zetel van de Katharen en later van de kruisvaarders en de inquisitie. Een bezoek aan Carcassonne is een indrukwekkende terugblik in de Middeleeuwen. Al van verre doemen de hoge vestingmuren tegen de horizon op. De zorgvuldige restauraties maken de stad met zijn nauwe straatjes, hoge torens en massieve stadsmuren tot één van de beste voorbeelden van de middeleeuwse architectuur. Na de val van Carcassonne trokken de Katharen zich terug in moeilijker te bereiken forten op onmogelijk steile heuvels of rotspunten. De magnifieke ruïnes van deze duizelingwekkende kastelen op strategische punten, maken nog steeds nadrukkelijk deel van het landschap. Het meest tot de verbeelding spreekt het laatste bolwerk van de Katharen, de Montségur. Maar ook Quéribus, Puivert, Puylaurens en Peyrepertus zijn bezienswaardigheden van de eerste orde. Voor meer informatie over de Katharen zie www.katharen.be


Klik op een foto voor een vergroting

jquery lightbox google mapby VisualLightBox.com v5.9
-->

Lia Jonker en Jos van Doorne   CAMPING LES SAPINS   11340 CAMURAC   France   Tel: 0033 (0)4 68 20 38 11   E-mail: info@lessapins-camurac.com
MJ-Webdesign